All Categories
Featured
Table of Contents
Onder economische activiteit wordt begrepen het aanbieden van goederen of diensten op een bepaalde markt. Iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die goederen of diensten aanbiedt en op die manier deelneemt aan het economisch verkeer wordt hier dus bedoeld. Activiteit duidt erop dat het hierbij niet om een eenmalige handeling, maar om een duurzame activiteit op de markt moet gaan, en waardoor concurrentie ontstaat met andere ondernemingen.
Het kan zowel om een natuurlijke persoon, rechtspersoon, vereniging, publieke persoon gaan. Iedere entiteit die een economische activiteit uitoefent kan bijgevolg als onderneming beschouwd worden. In tegenstelling tot de algemene definitie, die eerder vanuit bepaalde categorieën vertrekt, gaat het hier dus om een functionele definitie die een analyse van geval tot geval vergt.
Hoewel de wetgever een eenduidige definitie van het begrip “onderneming” wilde opstellen die van toepassing is op alle wetgeving, voldoen niet alle ondernemingen bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) aan deze nieuwe definitie. Daarom wordt sinds 1 november 2018 niet langer gesproken van een “onderneming”, maar wel van een “geregistreerde entiteit”.
Alle “geregistreerde entiteiten” die zich moeten inschrijven bij de KBO worden opgelijst in artikel III - Advocaat.16 van het WER. De wet van 15 april 2018 houdende hervorming van het ondernemingsrecht werd op 27 april 2018 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd en is op 1 november 2018 in werking getreden. Die wet houdt verschillende wijzigingen in van de geldende regelgeving op het niveau van het WER, meer bepaald: wijzigingen in de inschrijving en registratie bij de Kruispuntbank van Ondernemingen, een uitbreiding van de boekhoudkundige verplichtingen en de insolventiewetgeving.
Een accountant, advocaat of architect zijn nu ook ondernemers. Dit betekent ook dat een bestuurder van een rechtspersoon voortaan een onderneming is omdat hij/zij op zelfstandige basis een beroepsactiviteit uitoefent. Daarnaast zal ook een vzw een onderneming zijn louter en alleen omdat zij een rechtspersoon is. De organisatie zonder rechtspersoonlijkheid die evenwel geen uitkeringsoogmerk heeft en in feite geen uitkeringen verricht aan haar leden valt buiten het toepassingsgebied van het ondernemingsbegrip.
De daden die door een ondernemer worden gesteld zullen bij betwisting worden beoordeeld door de ondernemingsrechtbank. De ondernemingsrechtbank is wat vroeger de de rechtbank van koophandel heette: ze is bevoegd voor geschillen tussen ondernemingen, maar mag ook uitspraken doen over discussies rond de transacties van aandelen of lidmaatschappen. Vroeger waren vrije beroepers, landbouwers en vzw’s aangewezen op de rechtbank van eerste aanleg.
Heel wat wetgeving valt door de invoering van het begrip onderneming onder het ondernemingsrecht. Blienberg ziet het als haar missie om de juridische partner te zijn van alle ondernemers in de breedste zin van het begrip. Net als uw accountant op financieel vlak, staan wij ondernemers dagdagelijks met raad en daad bij om een antwoord te bieden op alle kleine en grote juridische vragen die u op u pad tegenkomt.
Ondernemingsrecht is een onderdeel van het privaatrecht, dat zich bezighoudt met rechtspersonen en dan toegespitst op bedrijven met winstoogmerk, dus ondernemingen. De stichting valt daar veelal buiten. Het ondernemingsrecht wordt vaak nog onderverdeeld in rechtspersonenrecht en vennootschapsrecht. Het vennootschapsrecht gaat dan alleen over de besloten vennootschap en de naamloze vennootschap.
Ondernemingsrecht wordt vaak als apart onderdeel gezien van handelsrecht.
Het ondernemingsrecht in Nederland is een onderdeel van het privaatrecht, dat zich bezighoudt met rechtspersonen en dan toegespitst op bedrijven met winstoogmerk, dus ondernemingen. De stichting valt daar veelal buiten. Het ondernemingsrecht wordt vaak nog onderverdeeld in rechtspersonenrecht en vennootschapsrecht. Het vennootschapsrecht gaat dan alleen over de besloten vennootschap en de naamloze vennootschap.
Wat de meest geschikte structuur is voor uw onderneming is afhankelijk van het soort onderneming dat u wilt gaan voeren. De keuze voor een bepaalde rechtsvorm brengt veel juridische en economische gevolgen teweeg. Het is daarom van belang dat u vooraf zicht hebt op de voor- en nadelen van uw keuze.
Samen met u zoeken wij naar de beste oplossing. Op alle vlakken kunnen wij u -door middel van rechtskennis en jarenlange ervaring- optimaal en deskundig van dienst zijn. Waar nodig staan we u bij in de procedure voor de rechtbank (kantonrechter), maar lang niet alle zaken dienen bij de rechtbank ‘voor te komen’.
Het Wetsbureau biedt u dan ook de mogelijkheid om tegen lage en betaalbare tarieven te profiteren van volledig optimale juridische ondersteuning. Wij bieden onze cliënten specialisten op het gebied van ondernemingsrecht, welke u professioneel terzijde staan bij al uw vraagstukken op het gebied van ondernemingsrecht. Onze intellectueel ondernemingsrechtspecialisten leggen u in begrijpelijke taal uit wat uw rechten én wat uw plichten zijn, wat u te wachten staat en welke stappen u het beste kunt nemen in uw kwestie/positie.
Telefonisch kunnen we u al heel wat uitleggen of u kunt eerst kosteloos via ons probleemformulier laten beoordelen in hoeverre wij u verder kunnen helpen. Het Wetsbureau geeft helder en concreet advies. Geen lange en onbegrijpelijke juridische verhalen over ondernemingsrecht waar u niks mee kunt..
Ondernemingsrecht valt onder het economisch recht en omvat alle rechtsregels die betrekking hebben op de handel en het ondernemen. In strikte zin kan verwezen worden naar het Wetboek Koophandel, dat uitgevaardigd werd op 10 september 1807 en intussen uiteraard ontelbare keren werd gewijzigd. Advocaat. Handelaars worden in dit wetboek gedefinieerd als zij die daden uitoefenen, die bij de wet daden van koophandel genoemd worden, en daarvan, hoofdzakelijk of aanvullend, hun gewoon beroep maken.
Alle ondernemingen zijn in België ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen en de gegevens van iedere onderneming kunnen via de online gegevensdatabankgeraadpleegd worden. Alle geschillen met en tussen handelaars, met verwijzing naar het toepassingsgebied van de Wet Koophandel, Redactie van handelsovereenkomsten, contractuele voorwaarden, zowel met een nationaal als een internationaal karakter, In de ruime zin de regelgeving in verband met handelspraktijken en de bijzondere rechtsplegingen waaronder kort geding en de stakingsprocedure.
Internationaal, Voor een Nederlandse onderneming verdedigden wij succesvol het gebruik van hun logo door de Belgische vestiging in een geschil tegen een buitenlandse concurrent. De rechter in kort geding te Gent volgde onze argumentatie dat tussen de merken geen verwarring mogelijk was. Op deze manier bespaarde onze cliënt niet alleen de gevorderde schadevergoedingen, maar kon de huisstijl behouden blijven.
In een ander internationaal geschil werd een Nederlands bedrijf geconfronteerd met een vroegere zakenpartner die nu op zeer agressieve wijze de markt trachtte te controleren. Hierop werd door de concurrent een stakingsvordering voor de Antwerpse stakingsrechter gebracht. Advocaat Ondernemingsrecht. Met behulp van de technische bevoegdheidsregels werd aangetoond dat de staking zonder wettelijke grondslag werd gevraagd.
Daardoor kon de cliënt verder handel blijven voeren en werd een groot omzetverlies vermeden. Omdat de zaak op een juridisch-technische kwestie werd beslist, kwam er geen hoger beroep, zodat ook de proceskosten werden beperkt.
Table of Contents
Latest Posts
Ik Heb Een Geschil Met Mijn Advocaat. Wat Kan Ik Doen? - Advocaat Verkeersrecht Mechelen - driesadvocaten.be +32 14 944 801
Advocatenkantoor Gaat Voor Sociale Impact - Dries Advocaten - Advocaat Verkeersrecht Antwerpen - driesadvocaten.be +32 14 944 801
Over (Gebrekkige) Communicatie Tussen Advocaten En Hun ... - Advocaat Verkeersrecht Antwerpen - driesadvocaten.be +32 14 944 801
More
Latest Posts
Ik Heb Een Geschil Met Mijn Advocaat. Wat Kan Ik Doen? - Advocaat Verkeersrecht Mechelen - driesadvocaten.be +32 14 944 801
Advocatenkantoor Gaat Voor Sociale Impact - Dries Advocaten - Advocaat Verkeersrecht Antwerpen - driesadvocaten.be +32 14 944 801
Over (Gebrekkige) Communicatie Tussen Advocaten En Hun ... - Advocaat Verkeersrecht Antwerpen - driesadvocaten.be +32 14 944 801